Hodinová veža Trenčianskeho hradu sa dočká rekonštrukcie – čo prinesie?

“Hodinová veža bola strážnou vežou hradu, spolu s hradbovým múrom začali vznikať v 14. storočí. Na jej najvyššom poschodí bol neskôr umiestnený hodinový stroj s ciferníkom a v 17. – 18. storočí bola ukončená cibuľovou strechou. Od svojho počiatku mala strážnu a obrannú funkciu,” informoval Trenčiansky hrad na svojej sociálnej sieti.

“Jej terajšia podoba je výsledkom vývoja niekoľkých stavebných etáp, ktoré boli ukončené neskororenesančnou fázou. Od požiaru hradu v 18. storočí chátrala, v 70. rokoch 20. storočia prešla pamiatkovou obnovou Ing.arch. Chudomelku, na návrhy ktorého odkazuje plánov,” pokračuje.

Čaká nás však rekonštrukcia a otátkou je – čo vlastne prinesie?

“Cieľom obnovy tohto pamiatkovo hodnotového objektu je jeho konzervácia a čiastočná rekonštrukcia a zároveň je jej cieľom sprístupnenie 4 nadzemných podlaží pre účely muzeálnych expozícií. V rámci obnovy hradobného múru je zámer sfunkčniť vnútornú ochodzu, ktorá prepojí objekt kasárne so samotnou vežou. Ochodza bude viesť do 4. nadzemného podlažia veže, zo 4. nadzemného podlažia bude v interiéri viesť drevené schodisko na 5. nadzemné podlažie, v ktorom sa nachádza hodinový stroj. Na 3. a 2. nadzemné podlažie veže bude viesť exteriérové schodisko, z ktorého návštevníci budú môcť vstúpiť na jednotlivé podlažia. 1. a 6. nadzemné podlažie nebudú po rekonštrukcii verejnosti prístupné,dodal hrad.

zdroj: FB/Trenčiansky hrad

zdroj: FB/Trenčiansky hrad

Total
0
Shares
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Related Posts